Bejelentkezés
elfelejtett jelszó
regisztráció
<< Vissza

Szállt a kürtszó...

Emlékestet tartottak Videcz Ferenc (1944-2011) író 70.születésnapja alkalmából a bonyhádi városi könyvtárban,szeptember 16.-án.

Fel-fel a boldog vadászatra...-zengték a kürtök. Az író vadászbarátja Békés Sándor író,újságíró, és Szirtes Gábor, a Pro Pannonia kiadó vezetője,elevenítette fel Videcz Ferenc életútját,munkásságát. A beszélgetőtársak asztalánál foglalt helyet Videcz Ferencné Marika is, aki a Mária Könnye című kötetből idézett és ezzel kezdetét vette a felolvasások sora.

Tartalmas,színvonalas megemlékezésen vehettek részt a hallgatók. Olvasók szavalták verseit,írásaiból hallhattunk részleteket. Az író unokája Laura klarinét szólójában gyönyörködhettünk. Újra éledt az imádott vadászterület is. "Van az emlék (...). Valaki itt hagyta őket. Valaki, aki elment. De hagyott valamit. Sok emléket. Sokszor felidézhetetlen, már csak foszlányokban, érzésekben, félelmekben, fájdalmakban, apró örömökben, pillanatokban élő emléket. Amelyek itt vannak egy darabka hangban, néhány képben, teleírt kottafüzetben, néhány hátrahagyott kötetben. És benned. Mert nem csak emléket hagyott. Annál sokkal többet. A valóságot. Az életet. Az emléket, amely tovább él. Nem szavakban, nem gondolatokban, nem tettekben, és nem tárgyakban. Hanem magában az életben. Egy másik életben. Ami az övé is. Így válik az emlék jelenné, jövővé."

Vége a vadászatnak, hallali, így búcsúztunk, de most már tudjuk, nem örökre...

 

Videcz Virág