Bejelentkezés
elfelejtett jelszó
regisztráció
Aktualitások

Vadkárra is fizet majd a kötelező?

Jövőre már nem kell rohangálni külön biztosítókhoz, ha elcsapunk egy úton átvágtató vadállatot, ugyanis a vadkárbiztosítás nemsokára a kötelező gépjárműbiztosításba is bekerül. De tényleg ilyen gyakoriak az ilyen esetek?

Újabb utazási együttműködés az állatvilágban

                                                                       Fotó: US Department of Interior / Twitter

Földünk állatvilágának tagjai mindig tudnak érdekes eseményeket produkálni. Ezúttal megnézhetjük, miként utazik egy feketerigó egy sólyom hátán.

Felavatták a Kövestető-kilátót

Ugron Ákos Gábor, a Földművelésügyi Minisztérium állami földekért felelős államtitkára, Nagy Csaba, a Baranya Megyei Önkormányzat Közgyűlésének elnöke és Keszi László, a Mecsekerdő Zrt. vezérigazgatója avatta fel június 9-én az EMVA-támogatásból megvalósult Kövestető-kilátót.

Sakál duó

A telefon túloldalán Attila barátom gyermeki örömmel a hangjában újságolja újonnan szerzett tizenkettes bock sörétesét. Több nem is kell, hogy felavatására megbeszéljünk egy dúvadazást.

Nemcsak az egykori tárgyaink, hanem a nyelvünk is árulkodik a népi vadászatról

Csalikacsa és különböző vadhívó sípok a Néprajzi Múzeum gyűjteményéből. Máté György

A honfoglalás után a vadászat fokozatosan a kiváltságosok osztályrészévé vált, de a jobbágyok és a városi polgárság sosem mondott le teljesen a zsákmányszerzésről. Szokásaikról számos, a Néprajzi Múzeumban kiállított tárgy mellett nyelvünk is árulkodik – tudtuk meg Máté György muzeológustól.

Magasra tették a mércét ’71-ben

Emlékkép a múltból. A szudáni pavilonban kiállított trófeákat nézi két látogató.                    Bara István / MTI

 

Újra vadászati világkiállítást rendezhetünk a fenntartható vadgazdálkodás jegyében.

Új EKAER rendelet

Az Elektronikus Közúti Áruforgalom Ellenőrző Rendszer működéséről a nemzetgazdasági miniszter által kiadott 5/2015. (II. 27.) NGM rendelet a vadhús közúti szállítását is érinti. Az új jogszabály jelentős könnyebbséget jelent a vadgazdálkodóknak a korábbiakhoz képest. A március 1-jétől hatályos rendelet a Magyar Közlöny 2015. február 27-én, pénteken megjelent 23. számában olvasható.

Beváltott remények...

Vannak emberek akikkel, és vannak, helyek ahol szívesen töltöm az időmet. Így mikor Miklós barátom felhívott, hogy kimennék-e vele vadászni nem kellett sokat gondolkodnom.

Azonnal igent mondtam.

Múltbéli vadászok nyomában

                                                                                                                                                                   fotó:Magyar Nemzet

A Kárpát-medence gazdag vadvilágával már az ősidők embere számára is valóságos kincsesháznak számíthatott. A történeti kor hajnalán szkíta és kelta vadászok járták erdeit, mezőit, aztán jöttek a rómaiak, akik nemcsak vadásztak, hanem vadat is telepítettek Pannónia provincia földjeire. Őskori-ókori vadászati történetünket, s különösen a híres Seuso-kincs vadászati vonatkozásait Szabó Imre segítségével idéztük fel.

Gazda a rengetegben, avagy a vadkár útvesztője

fotó:illusztráció

A Magyar Vadgazdálkodási Szakértők Országos Egyesülete az elmúlt időszakban számos konferencián, rendezvényen tartott előadásokat a vadkár témakörében.
A szakmai ismeretek és kutatások mellett megpróbáltunk útmutatót is adni a résztvevők kezébe, mellyel könnyebben eligazodnak a vadkár körüli eljárásokban. A gyakorlati tapasztalataink szerint sok félreértés, tévhit és félremagyarázott előírás övezi ezt az utat. Most megpróbáljuk összeszedni a leggyakoribb problémákat és azok valós magyarázatát.

Pillantás a határokon túlra

Sorozatunk végén – ahogy azt már megígértük – átlépjük a trianoni határt, s egy rövid kirándulást teszünk Kárpátalján, majd pedig Erdélyben.

Az ajándék

Nem tudtam letenni a távcsövet… Óriási feje, fekete „bundája”, őszes pofája, erős marja és csapott hátsó fertálya elárulta, nem tegnap látta meg a napvilágot. Egy koros vaddisznóval, egy megtermett kannal néztem farkasszemet.

Az öreg tölgy meséi – könyvbemutató

December 12-én mutatja be a Vadászati Kulturális Egyesület Videcz Ferenc „Az öreg tölgy meséi” című meseregényét.

Csillaglesen Baranya megyében

Sorozatunk végéhez közeledve a Hortobágy és a Kunság síkja után átkeltünk a Dunán, hogy Baranya megye erdős-dombos vidékén kiránduljunk egyet az Almamelléki Állami Erdei Vasúttal, mielőtt a hét határon túlra tekintenénk – búcsúzóul.

Vendégek

Először csak egy tollas apróság jött. Körbenézett – persze felettébb gyanakodva –, majd elreppent. Alig telt bele néhány pillanat, és már ketten voltak. Óvatosan és kellően összehangolva körbeugrálták, az erkély korlátjáról a szárítóra reppentek, majd vissza. Megfontoltan, de rengeteg kíváncsisággal szemlélték, apró, fekete-fehér fejüket érdeklődve forgatták. Majd egyikük hirtelen rárepült, felcsípett valamit, és mint az őszi pára, eltűntek.

Vitafórum a hazai vadászkutyákról

                                                                                                          fotó: Bugány János

Nemzeti vadászkutyafajtáink, a magyar agár, a rövid és a drótszőrű magyar vizsla, illetve az erdélyi kopó helyzete, valamint a vadászkutyákat érintő hatályos szabályozások álltak a gödöllői Szent István Egyetemen megrendezett III. Vadászkinológiai Konferencia középpontjában.

Semjén: Helyre kell állítani a vadászat becsületét

Helyre kell állítani a vadászat becsületét, de ezt csak úgy lehet elérni, ha a társadalomnak is be tudjuk mutatni a vadászat kultúráját - jelentette ki Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes csütörtökön a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Vásárosnaményban.

Szállt a kürtszó...

Megtelepedett Nógrádban a barna medve

Az ez évi adatok alapján bebizonyosodott, hogy Nógrád északi részén, illetve a Heves megyével szomszédos területeken megtelepedett az európai barnamedve (Ursus arctos arctos).

Fődíj....őzbak

Téli hónapok közül február már a remény hónapja az ember életében. Remény a tavasz eljövetelére. Farsangi bálokkal és összejövetelekkel igyekszünk minél előbb elűzni a zord tél tábornok seregeit. Utat engedve a langyos és éltető, új reményekkel kecsegtető tavaszi szellőnek. A vadásztársaságok is ilyenkor tartják évadzáró, és egyben új vadászati idényüket nyitó báljaikat is. És a remény ezeken az estéken is jelen van. Mert általában a tombola fődíj egy őzbak elejtése.